گیاه همیشه بهار (Calendula officinalis L.) از خانواده كاسنی، یكی از گیاهان دارویی شناخته شده توسط انسان است كه در صنایع داروسازی، غذایی، آرایشی و بهداشتی به فراوانی مورد استفاده قرار میگیرد (امید بیگی، 1388). با توجه به اهمیت این گیاه دارویی در درمان بیماریها، كاربرد وسیع آن در صنایع مختلف و نقش آن در اشتغالزایی و ارزآوری، بررسی عوامل مؤثر بر عملكرد كمی و كیفی آن بسیار مهم میباشد. در گیاه دارویی همیشه بهار، محصول اقتصادی مورد نظر عملکرد گل در واحد سطح است و مدیریت زراعی بایستی به گونه ای باشد که حداکثر میزان گل حاصل شود. طول دوره گلدهی و وجود ساختارهای اولیه تولید گل از فاکتورهای مؤثر در افزایش عملکرد گل می باشد. تحقیقات نشان میدهد که با افزایش میزان نیتروژن ساختارهای اولیه تولید گل و در نتیجه عملکرد گل افزایش مییابد (عامری و نصیری محلاتی، 1387). نیتروژن به دلیل وظایف متعدد و با اهمیتی كه در فرایندهای حیاتی گیاه انجام میدهد عنصری است كه كمبود آن بیش از سایر عناصر، تولید گیاه را محدود میكند و در اكثر گیاهان این عنصر میزان عملكرد را تعیین میكند. مصرف بیش از حد نیتروژن نیز باعث افزایش رشد رویشی و در نتیجه ورس و كاهش مقاومت گیاهان در برابر تنشهای محیطی می شود (احسانی پور، 1391).
نیترات و آمونیوم دو فرم نیتروژن است كه توسط گیاهان جذب و در متابولیسم آنها وارد می شود. نیترات اغلب منبع بهتری برای رشد گیاهان میباشد، اما این امر بستگی به گونه گیاهی و عوامل محیطی دارد (حیدری و همکاران، 1390). نیتروژن آمونیومی به دلیل اخلال در سوخت و ساز و جذب کاتیونها می تواند در رشد و عملکرد محصول اثر منفی داشته باشد در حالی که نیتروژن نیتراتی می تواند ساخت آنیونهای آلی و تجمع کاتیونها را سبب شود (Mengel and Kirkby, 2001). بنابراین گزینش نسبت مناسب نیتروژن آمونیومی به نیتراتی در محلول غذایی می تواند در بهبود عملکرد و کیفیت گیاهان، به ویژه گیاهان دارویی مؤثر باشد. با این وجود هنوز نسبت مشخصی از نیتروژن آمونیومی به نیتراتی در محلولهای غذایی که قابلیت کاربردی در تولید گیاهان دارویی، از جمله گیاه دارویی همیشه بهار، در بستر کشت بدون خاک داشته باشد در دسترس نیست. از اینرو با توجه به اهمیت تأثیر نیتروژن در کمیت وکیفیت متابولیتهای ثانویه گیاهان دارویی و لزوم مطالعه آن در شرایط آب و هوایی نقاط مختلف
خرید اینترنتی فایل کامل :
ایران، پژوهش حاضر با هدف تعیین نسبت مناسب نیتروژن آمونیومی به نیتراتی در محلول های غذایی برای افزایش کمی و کیفی تولید گل همیشه بهار در سیستم کشت بدون خاک پایهریزی شد.