2-1 تاریخچه و مبدا لوبیا
لوبیای معمولی به نام های مختلف لوبیا فرانسوی یا لوبیا سبز می شود و شامل 220گونه است.20 گونه زراعی آنها برای تولید غلاف سبز یا بذر خشک بیشتر مورد کشت و کار قرار می گیرد و اغلب در مناطق گرمسیری دنیا انتشار یافتند. مبدأ لوبیا معمولی احتمالاً بخش های حاره آمریکای جنوبی در مکزیک و گواتمالا است. لوبیا 7-4 هزار سال قبل از میلاد مسیح در مکزیک و بین 3-1هزار سال قبل از میلاد مسیح توسط بومیان آمریکا کشت و کار می شده، که با کشف قاره آمریکا زراعت در آن دنیا گسترش پیدا کرده است(مجنون حسینی،1387). اصل پیدایش لوبیا در آمریکاست و در نتیجه در قرن 19 به دنیا معرفی شده است و بیش از چهار قرن است که در سراسر جهان مصرف می شود. (Martinez,2003). شناخته لوبیا در بسیاری از کشورهای پیشرفته از قبیل آمریکای لاتین، آفریقای شرقی و مرکزی از محصولات عمده زراعی هستند.
2-2 کشت لوبیا در جهان
سطح کشت لوبیا در جهان در سال 2012، 78/28 میلیون هکتار گزارش شده است. در این سال آسیا عمده 49/14 درصد، آمریکای شمالی 80/0 درصد، آمریکای جنوبی41/3 درصد اروپا 26/0 درصد، آفریقا19/7 درصد و اقیانوسیه 06/0 درصد از سطح کشت جهانی را به خود اختصاص داده است. از میان کشورهای تولیدکننده لوبیا، هند با سطح کشتی معادل 1/9 میلیون هکتار مقام اول را دارد و پس از آن میانمار با 84/2 میلیون هکتار، برزیل با 72/2 میلیون هکتار و چین با 96/0 میلیون هکتار در رتبه های بعدی قرارمی گیرند(فائو،2013).
2-3 سطح کشت لوبیادرجهان
کل تولید جهانی در سال 2012، 14/23 میلوین تن بوده است. در این سال آفریقا با 07/31درصد و (19/7 میلیون تن)، آسیا با 11/46 درصد(67/10 میلیون تن)، اروپا 11/2 درصد(48/0 میلیون تن)، آمریکای شمالی 43/7 درصد(72/1 میلیون تن)، آمریکای جنوبی 21/0درصد (05/0 میلیون تن) و اقیانوسیه 48/15 درصد (58/3 میلیون
خرید اینترنتی فایل کامل :
هکتار)از سطح زیر کشت جهانی را به خود اختصاص داده اند. از میان کشورهای عمده تولید کننده لوبیا میانمار با تولید معادل 72/3میلیون تن مقام اول را دارا می باشد و پس از آن هند با 63/3 میلیون تن، برزیل با 82/2میلیون تن و چین با 45/1 میلیون تن در رتبه های بعدی قرار می گیرند (فائو،2013).
سطح کشت،میزان تولید و عملکرد لوبیا در ایران
استانهای لرستان، مرکزی، چهارمحال بختیاری و فارس از مهم ترین مناطق کشت و تولید لوبیا می باشد. در دوره ده ساله 81-1372 سطح زیر کشت این محصول با وجود نوسانات زیاد 1133327 هکتار در سال 72 با متوسط نرخ سالیانه 20/0 درصد به 111286 هکتار در سال کاهش یافته است. به طور متوسط تقریباً95% سطح زیر کشت این محصول آبی است. تولید لوبیا در دوره مذکور با متوسط نرخ رشد سالیانه 44/3 درصد از 154142 تن در سال 72 به 209621 تن در سال 81 رسیده است. نوسانات تولید این محصول تحت تأثیر نوسانات سطح زیر کشت و عملکرد آن می باشد. طی سالهای 81-1372 عملکرد آبی و دیم لوبیا با وجود داشتن نوسانات فراوان افزایشی و کاهشی به ترتیب با نرخ رشد متوسط سالیانه 76/3 و 03/2 درصد افزایش داشتهاست. از عوامل موثر بر افزایش عملکرد جوی و عملیات به زراعی می باشند. در این دوره سال76 با 1340 کیلوگرم کمترین و سال 81 با 1923 کیلوگرم بیشترین عملکرد آبی را داراست. بر اساس آمار سال 1387 در ایران سطح زیر کشت آن حدود 240 هزار هکتار با عملکرد متوسط 1500کیلوگرم در هکتار می باشد. (آمار نامه کشاورزی 81-1372). درسال زراعی 90-89 از 580 هزار هکتار اراضی زیر کشت حبوبات،6/16 درصد(11/0 میلیون هکتار) از سطح بررداشت را لوبیا به خود اختصاص داده است و از 607 هزار تن میزان حبوبات،5/42 درصد آن (257975 تن) سهم لوبیا بوده است. (آمار نامه کشاورزی1390).